..:The Greatest:..

Monday, July 27th, 2009

Нямаше много заснет материал за това видео, но се надявам да се е получило..;)

Link to ExposureRoom.com :
..:The Greatest:..

“Бащата на ТИМ с диплома и за архитект”

Wednesday, July 22nd, 2009

цитирано от статия във вестник “ТРУД”, публикувана на сайта на вестника на 20.07.2009

автори: Мария Людмилова, Невяна Троянска

_____________________________________________

Емблематичният основател на ТИМ Марин Митев вече е с две висши образования. След като преди 5 г. се дипломира като юрист в Югозападния университет в Благоевград, той успешно изкласи и в специалността “Архитектура” на Варненския свободен университет, при това с отличие.
Защитата на дипломната му работа вчера бе венец на 5-годишното обучение на Митев във ВСУ. За нея бившият тюлен получи кръгло 6.Лично ректорът на университета проф. Анна Недялкова участва в държавната изпитна комисия, председателствана от декана на архитектурния факултет проф. Стефан Терзиев.
Очакванията, че дипломната защита на човека, с когото се съобразява цяла Варна и половин държава, ще мине инкогнито и при повишени мерки за сигурност, не се оправдаха. Само един от гардовете на Митев дискретно караулеше на метри от залата за изпит, а видът му бе в унисон с визията на академичната младеж. Вратата на самата зала бе отворена за всеки, пожелал да чуе представянето и да види проекта на видния абсолвент, наречен “Жилищна група от три сгради за постоянно обитаване, част от жилищен комплекс от затворен тип в курортния комплекс “Св. Св. Константин и Елена”.

TIM

20-ина състуденти на Митев повече от час внимателно слушаха как ще изглеждат трите еднофамилни жилища с визия в неокласически стил. 19 цветни табла нагледно илюстрираха проекта на луксозните къщи, всяка от които ще е на 3 нива. В сутерена ще бъдат разположени гаражите, пералните помещения, складовете и обширните гардероби, тип “Четири сезона”. На партера ще се разгърне дневният тракт с кухня, трапезария, зимна градина и т.н. Първият етаж пък е отреден за спалните и санитарните помещения.
Освен трите къщи, комплексът ще включва сграда за гости, на партерния етаж на която ще бъде настанена охраната, спортен център с открит и закрит басейн, фитнес зала, два тенис корта, клубна сграда.
Проектът, който ще бъде представен през октомври на изложение в Москва, всъщност не е суха тренировка на Марин Митев. Той е изработен по поръчка на трима клиенти от Русия и предстои да бъде осъществен, потвърди пред “Морски Труд” дипломираният вече архитект непосредствено след защитата си. Руските инвеститори сами избрали мястото, където ще бъдат вдигнати къщите им, като вече са купили земята срещу 300 евро на кв. м. “Цената не е висока, но ще бъде компенсирана от реализацията на проекта. Външният вид на постройките е тяхно желание. Клиентите са фенове на 18 век, те показаха фасади на сгради от Монако, от които сме заимствали”, разказа Марин Митев.
За да стане правоспособен архитект обаче, Марин Митев трябва да изкара 3-годишен стаж в архитектурно ателие. Това няма да му е проблем, тъй като под шапката на ТИМ е и Териториалната проектантска организация във Варна. “Какво да се прави, щом трябва, ще стажувам – аз цял живот стажувам”, коментира Митев, малко преди да разбере, че освен шестицата за дипломната защита, е получил 6 и за клаузурата си, а преддипломната му работа е била оценена на отличен 5,50.Неподправен интерес към дипломната работа на Марин Митев демонстрираха и професорите от изпитната комисия.
Бившият главен архитект на Варна проф. Иван Никифоров обяви проекта му за впечатляващ и каза, че ще го препоръча на асистента си, който си търси жилище. “За цената после ще говорим”, с усмивка допълни проф. Никифоров.
Съпругата му – доц. Росица Никифорова, обяви разработката за толкова изчерпателна, че е стигнала до фазата на работен проект и аплодира идеята за островна кухня в еднофамилните къщи.
“Проектът ви е отличен, поздравявам ви. Много добре решено, много технически грамотно, толкова добре е проучено всичко и мисля, че трябва да се строи”, допълни я проф. Любен Сиврев.

Линк към оригиналната статия


Само бих искал да поправя авторите на статията, че стажът както всички колеги знаем не е 3 години, а 2…. не че има значение в случая!!! И отново България доказа,че НЯМА невъзможни неща!

Какво ни остава друго да кажем освен : Честито на колегата!

Аудиториумът на КАБ – Продължението!

Thursday, July 16th, 2009

Дискусиите в глобалната мрежа за Аудиториума на КАБ достигна до ушите и на самия  КАБ, в лицето на арх.Николай Баровски – един от хората, които се опитват да  разработят въпросната форма на обучение. На 33, Баровски е в централата на КАБ-  София, освен това е и участник в българската етно-рок банда „Балканджи”.

balkandzhi_01 Снимка rock.bg

Аз и няколко мои колеги имахме възможността да се видим с арх.Баровски и да говорим с него по темата, която вълнува може би всички млади архитекти в момента : Аудиториумът!

КАБ имат желание да модернизират Българската архитектурна гилдия по европейски образец като вкарат следдипломната квалификационна форма – Аудиториум. В страни като Германия, Франция и Англия това отдавна е факт. Съществувала директива за страните от Европейския съюз, която изисквала въвеждането на такова обучение. Според същата директива са и предварителните стажове преди придобиването на Пълна проектантска правоспособност (ППП), които важат и в момента у нас. Смисълът на тази „организация” е да вдигне нивото на архитектите, имащи желание да придобият ППП, както и да поддържа нивото на вече приетите членове на КАБ. Замислено е да има изпит на нормативната уредба за кандидатите, който по думите на арх.Баровски, няма да е непосилен. Като подготовка преди изпита е плануван шест-месечен курс с все още неясна форма и програма. За архитектите, вече придобили ППП се предвиждат семинари, които по директивата са не повече от 4 часа годишно и които ще са задължителни за всички членове на КАБ.

Така или иначе обаче всичко е все още в много, много идеен етап, „предпроектно проучване” дори;) В момента в КАБ царят вътрешни интриги между ръководствата на София-град и централното управление за останалата част от страната. Аудиториумът е все още имагинерно понятие и се очаква наистина да заработи не по-рано от година и половина. Не са направени и подробни изчисления за необходимия бюджет, което пък означава че цялата инициатива може да пропадне, ако сумата надвиши очакванията. Все пак ръководството на КАБ ще се опита да направи 1-ва “демо” лекция от Аудиториума на есен. Резултатите от нея ще се анализират и ще помогнат за по-нататъчното развитие на идеята…

Ето до къде са стигнали в разработките си:

Проект на Устройствен правилник за дейността и организацията на работа на Аудиториума

За да стане Аудиториумът реалност и за да работи наистина, се изисква стабилна организация и основа, на която да се надгражда в бъдещето. В случая и двете неща липсват и цялата идея е застрашена от опорочаване, както почти всяко нещо в България разбира се!

автор: арх.Владислав Дечев

Какво е визуализацията?

Friday, July 10th, 2009

Визуализацията, това е усещане! Да създадеш дух и атмосфера на даден обект. Повечето хора, нямащи пряк допир с тази дейност, не разбират точно за какво плащат, когато поръчват визуализации за своя архитектурен обект, не разбират след като модела на сградата вече е вдигнат, какво толкова има да се прави сега?

Всеки, било то архитект, визуализатор или инвеститор разбира визуализациите по различен начин, от собственото си стъпало , на което стои. Дали една „картинка” е хубава и добре направена разбира се е много субективно нещо и никога не може да се определи без метода на сравнението. И все пак, как една картинка да изглежда по-хубава от друга? И отново: За какво точно плаща човек, когато поръчва визуализации?

– На първо място материалите..и като казвам това нямам предвид физически, а по-скоро самия алгоритъм , чрез който един материал в 3Д програмата изглежда максимално близо до действителността….защото да направиш материал не значи да „плеснеш” проста текстурка върху обема, а значи много , много повече от това – повтаряемост на картата, координатна система в която ляга съответната карта, дълбочина на материала, огледалност, пропускливост на светлината, релеф, обем, лъскавина и т.н…

Светлината – може би най-важното от всички неща.. Осветяването на сцената се постига и зависи от няколко основни елемента: „ключова светлина” –най-често слънцето, „глобално осветяване”-светлината, която пада от небосвода или с други думи – разсеятана светлина, „осветителни тела” вътре или покрай самия обект и настройките им, за да симулират точно определен вид осветително тяло от действителността. Представя се чрез фотометрична крива.

Детайл – майсторство е да се сложи достатъчно много детайл в сцената под формата на обзавеждане, фризчета, корнизи, цокли и т.н. и въпреки това да не изглежда претрупано и кичозно; да се акцентира на местата където се случват нещата а фона да се неглижира

Композицията на кадъра – да се представи съответния обект в най-добрата му светлина, от най-добрата гледна точка, кадъра да е балансиран, да личи кое е акцент и кое фон, да има преден, среден и задан план и никой от тях да не изглежда празен

Постобработката – обикновено тук е мястото, където се създава атмосферата и духа на една визуализация…създава се въздушната перспектива, дълбочина на кадъра (чрез разфокусиране), контрол на контраста според дистанцията от камерата, изсветляване, баланс на цветовете, така че да са харминични като цяло, сияния, добавят се ефекти като от истинска камера: винетиране, аберации и т.н.

Резултатът трябва да изглежда завършен и цялостен, харминизиран…да има единство и баланс на цветовете, реалистично или пък мистично осветление, достоверна околна среда, композиция на кадъра…или с други думи: Да накараш дори лошата архитектура да излгежда добре!

Всички тези неща, ако се борави добре с тях и се изполват със знание, правят една визуализация по-добра от друга…Но както стана въпрос по-рано: Красотата е субективно нещо…

Автор: арх.Владислав Дечев

Аудиториумът на КАБ

Wednesday, July 8th, 2009

Уважаеми колеги, колежки и малки колежчета архитекти,
На всички ни са известни процедурите по придобиване на проектантска правоспособност, било то пълна или ограничена, НО Камарата на Архитектите в България има сериозни намерения да вдигне летвата за хората, които постъпват и взимат така желаните печати. Предвижда се така наречения Аудиториум, който представлява чисто и просто организация даваща следдипломна квалификация на младите архитекти. Целта й е да изпитва възможностите на кандидатите да прилагат професията. Срокът и ще е 2 години в които се изисква посещаването на лекционен курс , след който се полага изпит и едва тогава се дава възможност за практикуване на професията!

Цитирано от сайта на КАБ
„Какъв ще бъде Аудиториумът на КАБ
24 /06 /2009
Камарата на архитектите в България има за основна задача присъждането на проектантска правоспособност. Това е право, но и голяма отговорност пред обществото, което се нуждае от високо квалифицирани архитекти. Поддържането на високо ниво на собствената му квалификация е дълг на всеки български архитект, който се занимава с проектиране.
С решение на Шестото общо събрание на КАБ от 2008 година е постановено създаването на център за постоянна професионална квалификация на членовете на камарата. Такива постановки са залегнали и в Европейската директива 36 от 2005 година и в ЗКАИИП.
Комисията по професионална дейност към УС на КАБ, използвайки опита на сродни западноевропейски камари, разработи устройствен правилник за работата на такъв квалификационен център, като го нарече „Аудиториум”. Значението на думата „аудиториум” е „голяма лекционна зала”, но също и „публика, която слуша лекции”.
Този устройствен правилник беше докладван, обсъден и приет по принцип на заседание на УС на КАБ от 16.04.2009 г. На следващото заседание на УС на 03.07.2009 текстът на документа ще бъде утвърден окончателно като се вземат предвид и решенията на ОС на КАБ. След това той ще бъде публикуван на сайта на КАБ.
Някои основни принципи, залегнали в него:
– Перманентност и задължителност на обучението за членовете на КАБ;
– Задължително обучение на кандидатите за членство в камарата със съответен хорариум за ОПП и ППП и полагане на изпит като предпоставка за членство;
– Подбор на тематиката на лекциите в областта на законодателството, теория и история на архитектурата, управлението на проекти и проектантски бюра, добрата архитектурна практика, конкурсното дело, екологията и устойчивото развитие, новите строителни и проектантски технологии и т.н.;
– Форми на обучение – лекции, семинари, симпозиуми, творчески екскурзии и др.;
– Създаване на годишен календар за мероприятията на Аудиториума, от който всеки член на камарата да подбира интересните за него теми;
– Определяне на система за годишно набиранена квалификационни кредити (точки) от участниците в мероприятията на Аудиториума и попълване на квалификационните им досиета, като в годишния календар ще бъдат определяни и точките, които носи съответната тема;
– Зависимост на членството в КАБ от редовното участие в квалификационните мероприятия чрез набирането на минимален годишен брой квалификационни кредити;
– Финансиране на обучението от участниците в него и от субсидии на камарата;
Предвижда се Аудиториумът да бъде със статут на постоянна комисия към УС на КАБ. Той ще се управлява от научен съвет от изявени специалисти и преподаватели, ръководен от научен ръководител (председател на научния съвет).
Предвидени са и съответните промени в Устава на КАБ, регламентиращи дейността на Аудиториума.
Комисия по професионалната дейност към УС на КАБ”

Всеки сам решава кога и дали да стане член на КАБ, но настоящата статия алармира тези, които имат желание да го направят. Все още не е гласуван въпросния Аудиториум но е въпрос на съвсем кратко време това да стане. Все още начина за придобиване на проектантска правоспособност е:
– Молба в 3 екземпляра (тегли се от сайта на КАБ)
– Нотариално заверено копие от дипломата
– Свидетелство за съдимост (издава се по постоянен адрес)
– 1 снимка
– 240лв. Встъпителна вноска
– 120лв. – сума за изработване на печат и т.н. (дава се, когато молбата бива одобрена , което става със събрание, провеждащо се обикновено веднъж месечно)
– Членски внос – за Ограничена проектантска правоспособност е по 15лв/месец за годината – плаща се наведнъж (180лв. общо)