“Бащата на ТИМ с диплома и за архитект”

цитирано от статия във вестник “ТРУД”, публикувана на сайта на вестника на 20.07.2009

автори: Мария Людмилова, Невяна Троянска

_____________________________________________

Емблематичният основател на ТИМ Марин Митев вече е с две висши образования. След като преди 5 г. се дипломира като юрист в Югозападния университет в Благоевград, той успешно изкласи и в специалността “Архитектура” на Варненския свободен университет, при това с отличие.
Защитата на дипломната му работа вчера бе венец на 5-годишното обучение на Митев във ВСУ. За нея бившият тюлен получи кръгло 6.Лично ректорът на университета проф. Анна Недялкова участва в държавната изпитна комисия, председателствана от декана на архитектурния факултет проф. Стефан Терзиев.
Очакванията, че дипломната защита на човека, с когото се съобразява цяла Варна и половин държава, ще мине инкогнито и при повишени мерки за сигурност, не се оправдаха. Само един от гардовете на Митев дискретно караулеше на метри от залата за изпит, а видът му бе в унисон с визията на академичната младеж. Вратата на самата зала бе отворена за всеки, пожелал да чуе представянето и да види проекта на видния абсолвент, наречен “Жилищна група от три сгради за постоянно обитаване, част от жилищен комплекс от затворен тип в курортния комплекс “Св. Св. Константин и Елена”.

TIM

20-ина състуденти на Митев повече от час внимателно слушаха как ще изглеждат трите еднофамилни жилища с визия в неокласически стил. 19 цветни табла нагледно илюстрираха проекта на луксозните къщи, всяка от които ще е на 3 нива. В сутерена ще бъдат разположени гаражите, пералните помещения, складовете и обширните гардероби, тип “Четири сезона”. На партера ще се разгърне дневният тракт с кухня, трапезария, зимна градина и т.н. Първият етаж пък е отреден за спалните и санитарните помещения.
Освен трите къщи, комплексът ще включва сграда за гости, на партерния етаж на която ще бъде настанена охраната, спортен център с открит и закрит басейн, фитнес зала, два тенис корта, клубна сграда.
Проектът, който ще бъде представен през октомври на изложение в Москва, всъщност не е суха тренировка на Марин Митев. Той е изработен по поръчка на трима клиенти от Русия и предстои да бъде осъществен, потвърди пред “Морски Труд” дипломираният вече архитект непосредствено след защитата си. Руските инвеститори сами избрали мястото, където ще бъдат вдигнати къщите им, като вече са купили земята срещу 300 евро на кв. м. “Цената не е висока, но ще бъде компенсирана от реализацията на проекта. Външният вид на постройките е тяхно желание. Клиентите са фенове на 18 век, те показаха фасади на сгради от Монако, от които сме заимствали”, разказа Марин Митев.
За да стане правоспособен архитект обаче, Марин Митев трябва да изкара 3-годишен стаж в архитектурно ателие. Това няма да му е проблем, тъй като под шапката на ТИМ е и Териториалната проектантска организация във Варна. “Какво да се прави, щом трябва, ще стажувам – аз цял живот стажувам”, коментира Митев, малко преди да разбере, че освен шестицата за дипломната защита, е получил 6 и за клаузурата си, а преддипломната му работа е била оценена на отличен 5,50.Неподправен интерес към дипломната работа на Марин Митев демонстрираха и професорите от изпитната комисия.
Бившият главен архитект на Варна проф. Иван Никифоров обяви проекта му за впечатляващ и каза, че ще го препоръча на асистента си, който си търси жилище. “За цената после ще говорим”, с усмивка допълни проф. Никифоров.
Съпругата му – доц. Росица Никифорова, обяви разработката за толкова изчерпателна, че е стигнала до фазата на работен проект и аплодира идеята за островна кухня в еднофамилните къщи.
“Проектът ви е отличен, поздравявам ви. Много добре решено, много технически грамотно, толкова добре е проучено всичко и мисля, че трябва да се строи”, допълни я проф. Любен Сиврев.

Линк към оригиналната статия


Само бих искал да поправя авторите на статията, че стажът както всички колеги знаем не е 3 години, а 2…. не че има значение в случая!!! И отново България доказа,че НЯМА невъзможни неща!

Какво ни остава друго да кажем освен : Честито на колегата!

Leave a Reply


WP-SpamFree by Pole Position Marketing