Canon500D VideoReview>>

Canon 500D… Апаратът е ново поколение, появило се края на миналата 2008-ма година, което се отличава от всички огледално-рефлексни фотоапарати преди с възможността си да снима видео! О чудо:) Самият 500Д беше анонсиран Март 2009 бидейки второто тяло на Canon с тази опция.

Предлага 3 варианта на резолюция и кадри в секунда: 640/480 (30fps), 1280/720 (30fps), 1920/1080 (20fps). 720p/30fps е перфектния режим. 1080p е само 20fps, което определено се усеща при движение на камерата, а за 480 изобщо не говорим.

Приемуществата на огледално-рефлексния фотоапарат снимащ видео са безкрайни пред стандартната джобна камерка, а било то и малко по-скъпа такава. Сензорът е в пъти по-голям, което позволява снимане при по-ниска осветеност на сцената. Възможността за сменяеми обективи е и другият голям плюс, позволяващ плитък фокус, акцентиране на обекта в сцената и много по “кино”-облик на вашия клип.

Разбира се камерата идва и със своите недостатъци. На този етап Canon не предлагат опцията за ръчен контрол на бленда/скорост/исо. Апаратът сам избира параметрите и имайки ограничение до ИСО 1600, при ниска осветеност превключва и меко казано скапва картината (в условия на ниска осветеност). Освен това можейки да контролира автоматично и блендата си, доста често не използва максимално отворена такава, което пък разваля плиткия фокус.. Разбира се всички ние се надяваме от Canon да пренапишат фърмуера си (както направиха за 5DMarkII) и да ни предоставят възможността за ръчно регулиране на всички възможни настройки. Другият сериозен минус на камерата е вграденият й микрофон. Звукът е моно на 44.1kHz, но бидейки вграден, микфонът улавя и най-малкия шум от автоматичен фокус, от промяна на фокусното разстояние и т.н. А и няма вход за външен микрофон като 5DMarkII например. При това условие възможността за “зуум” по време на клип веднага отпада (не че при повечет сапунерки не е така), а и автоматичния фокус никак не е адекватен и ползвайки го просто ще си загубите половината време за клипа във фокусиране, а между другото максималното разрешено време за клипа никак не е много: 12 min за 1080P, 18 min за 720P, 24 min за VGA;)

При гореизброените минуси единственият вариант за използване на камерата във видео режим е монтирането на леща с ръчен фокус и с ринг за ръчно определяне на блендата. Перфектния вариант е Zeiss 50mm. f 1.4 – страхотна леща между другото.  Предлага и двете неща, за разлика от всички Canon-ски лещи, които просто нямат ринг за блендата, а всичко се настройва от боди-то. Аз лично нямам възможността да я тествам все още, но пък ползвам един стар Helios 58mm f2 – невероятна дълбочина на кадъра, дълъг ръчен фокус..не толкова перфектни цветове, но пък…;)

Малко за постобработката: Клипа е .mov формат, което само по себе си е прекрасно до момента, в който почне пост обработката и конвертирането след това. На Windows платформа и Adobe Premiere Pro с инсталирани K-Lite Mega Codec Pack се обработва без проблем, но при кодиране отново в QickTime става негледаемо. Най-доволния вариант, който аз открих е .wmv файл с кодеците на Microsoft за Media Player 9.. Големината на файла става прилична (10мин. = 200MB.), но има проблем с повечето плейари, както и със сайтовете за ъплоуд на видео (vimeo.com , youtube.com…) По някакъв странен за мен начин конвертираният файл се бъгва. Трябва евентуално след .wmv да се обърне в .avi с XVid кодек. Тогава всичко си е ок с плейарите, но пък качеството отива надолу стабилно (както и големината на файла: 10мин – 160MB).

Бих приел всякакви предложения и ако някой от вас има опит с подобни занимания, ще съм благодарен да сподели;)

Ето малко скрийншотове от един от няколкото клипа, които успях да направя тези дни. За съжаление са от грейднатата версия на клипа , а и са сваляни през bsplayer от компресирания вариант.Както и да е, самия клип ще кача малко по-късно, когато го накълцам и аранжирам както трябва;))

Canon 500D, Helios 58mm, F2, Adobe Premiere Pro

We cannot display this gallery

Leave a Reply


WP-SpamFree by Pole Position Marketing